Als de cacaovruchten zijn geplukt dan worden ze doormidden gehakt om de cacaobonen er uit te halen. Deze bonen worden dan gedroogd in de zon. Ook worden ze een beetje schoon gemaakt. In de fabriek maken ze de cacaobonen nog een keer schoon. Dan worden ze in grote trommels gestopt. In de trommels is het 140 graden. Nu worden ze gebroken om het schilletje eraf te halen. De schil word weg geblazen. Wat in de boon zit word gemalen door breekmachines. Als dat gedaan is gaan de bonen in de cacaomolen. Door de warmte word de cacao vloeibaar. Er komt vet uit dat noemen we cacaoboter. Er blijven harde cacao stukken over ,dat malen ze dan tot cacaopoeder. Dan doen ze er suiker, melkpoeder en cacaoboter bij. Dan is de chocolade klaar. Nu kun je er bijvoorbeeld repen of andere chocoladeproducten van maken.
In dit filmpje hieronder kun je nog eens zien hoe chocolade word gemaakt.
Het wordt erg duidelijk uitgelegd zodat het voor jong en oud goed te begrijpen is.
Maak jouw eigen website met JouwWeb